Troostmeisjes – een leugenachtig eufemisme

Hits: 273

Door Japanners verkrachte vrouwen

Door Japanners verkrachte vrouwen

Uit Trouw van 28 december 2015: trouw.nlhttp://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/4215323/2015/12/28/Japan-zegt-sorry-tegen-troostmeisjes.dhtmlJapan zegt sorry tegen troostmeisjes. Koreaanse ‘troostmeisjes’ – een eufemisme voor vrouwen die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog als seksslavin voor Japanse militairen werden ingezet – hebben gisteren excuses, berouw én een hulpfonds van ruim 7,5 miljoen euro toegezegd gekregen door Tokio. Na een jarenlange impasse tussen Zuid-Korea en Japan en het nationalistische optreden van de Japanse premier Shinzo Abe komt het akkoord als een verrassing. 

Je vraagt je af wie zo’n walgelijk, de fascistische geschiedenis van het keizerlijke bewind in Japan ontkennend eufemisme heeft bedacht.

Zelfs beschrijvingen als ‘voor Japanse militairen ingezet’, of ‘gedwongen tot prostitutie’ slaan de plank mis.Deze vrouwen zijn slachtoffer geweest, door het uitblijven van officiële excuses zijn ze dat feitelijk nog steeds, van continue verkrachting door militaire smeerlappen uit het Japanse leger.

Het zijn geen ‘troostmeisjes’ – sinds wanneer vinden we dat agressieve invasielegers ‘troost’ moeten hebben – maar stelselmatig verkrachte vrouwen. Niets anders dan dat. Wim Kan (1911-1983) had in 1971 het gelijk volledig aan zijn kant toen hij fel protesteerde tegen het bezoek van keizer Hirohito, symbool van Japans fascisme, aan Nederland. Het was uit naam van deze keizer dat miljoenen slachtoffers werden gemaakt door expansionistisch Japan. Het was uit naam van deze keizer dat in strijd met de Geneefse conventie krijgsgevangenen mishandeld en misbruikt werden.

Het was uit naam van deze keizer dat duizenden vrouwen dag na dag verkracht werden. Destijds, 1971, en ook nu nog, terugkijkend na 45 jaar, is de hartelijke ontvangst door de Nederlandse regering van deze oorlogsmisdadiger fout geweest.

In 1971 leefden nog vele van de door Japanse militairen verkrachte vrouwen; nu leven er nog enkele tientallen.

Oorlogsmisdadigers uit allerlei landen vonden na 1945 een veilig onderkomen in Duitsland omdat volgens een wet van Hitler buitenlanders die in dienst traden van het Duitse leger automatisch Duitser werden en Duitsland wettelijk geen landgenoten uit mag leveren.

Wat een absurditeit. Nederlanders die in Duitse dienst in Nederland moorden begingen, vonden na de oorlog in Duitsland een veilig onderkomen op grond van die nazi-wet.

De Japanse keizer uit wiens naam jarenlang oorlogsmisdaden werden begaan zoals het systematisch verkrachten van vrouwen uit bezette gebieden, was doodleuk welkom in Nederland omdat Japan na de oorlog met zijn namaakindustrie een geduchte economische macht werd die men graag te vriend hield.

Nu, 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, kan de Japanse regering slechts met toegeknepen lippen een zacht ‘sorry’ over de lippen krijgen.

Het minste dat gedaan kan worden is te stoppen met het gebruik van het beledigende, pijnlijke ‘troostmeisje’.

B.G. Antonissen

1 comment for “Troostmeisjes – een leugenachtig eufemisme

 1. Ton Cremers
  31 december 2015 at 12:29

  Japan moet zich helemaal kapot schamen! Japan betaalt Koreaanse troostmeisjes nog niet om standbeeld.

  De twee landen bereikten daar enkele dagen geleden een akkoord over, maar Japan wil nog niet uitkeren.

  Het probleem voor Tokio is een standbeeld dat sinds 2011 recht tegenover de Japanse ambassade in Seoul staat. Het bronzen beeld is een monument voor alle zogeheten troostmeisjes. Het toont een meisje op een stoel, met naast haar een lege stoel, een eerbetoon aan alle slachtoffers die zijn overleden terwijl ze wachtten op Japanse excuses.

  Japan wil pas betalen als het beeld is weggehaald, liet een regeringsbron in Tokio donderdag weten aan staatspersbureau Kyodo.

  ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.