Roger van Boxtel – dwarsligger van de Nederlandse Spoorwegen

Hits: 240

‘Beter staan in trein dan stilstaan in auto’, aldus Roger van Boxtel in NRC Next van 23 december 2015.

Roger van Boxtel

Ja, zo lust ik er nog wel een paar: beter staan in de trein dan 30 kilometer naar je werk lopen; beter staan in de trein dan een uur door de regen fietsen.

Het gaat er natuurlijk niet om dat er minder aantrekkelijke alternatieven zijn voor reizen met de trein. Het gaat erom dat de Nederlandse Spoorwegen niet in staat zijn te leveren waar reizigers duur voor betalen: acceptabel vervoer per trein. Niemand verlangt dat de NS altijd een zitplaats garanderen, maar op vaste tijden nooit een zitplaats is een wanprestatie.

Dat heb je ervan wanneer banenjagende falende politici dankzij het old-boys-network op posities terecht komen waar ze ongeschikt voor zijn. Dat Roger van Boxtel geheel volgens Peter’s principle op zijn bek gaat als manager van de Nederlandse Spoorwegen werd al duidelijk toen bekend werd dat de NS een groot aantal treinen uit de roulatie haalt terwijl er nog geen vervanging is. De verantwoordelijkheid voor de gevolgen van dit absurde beleid legde Van Boxtel een paar maanden geleden bij de klanten van de NS: dan moeten ze niet allemaal tegelijk in de trein stappen, maar later beginnen met werken/studeren.

Wat een arrogantie van deze afvallig-katholieke D’66 politicus.

Hoe haalt hij het in zijn hoofd om het gebrek aan dienstverlening van de NS te vergelijken met fileleed van de werkende Nederlanders! De man is blijkbaar te dom om te bedenken dat heel veel van die filewachtenden kiezen voor de eigen auto juist omdat de dienstverlening van de NS zo abominabel is.

Juli 2015 verkondigde Van Boxtel in het Financieel Dagblad dat hij maximaal 1 jaar beschikbaar is als president-directeur van de NS voor het lieve sommetje van € 430.000,00 per jaar (circa € 2500,00 per dag). Ter vergelijking: een trajectkaart Den Haag – Amsterdam kost € 325,00 per maand. Van Boxtel slurpt met zijn salaris 140 trajectkaarten per maand. Een conducteur met tien jaar ervaring verdient bij de NS circa € 2.500,00 bruto per maand. Dat vangt Van Boxtel per dag. Nog een vergelijking: hij verdient drie keer het salaris van de minister-president. En dan zo slecht presteren…..!

Wie is ook alweer de enige aandeelhouder van de NS? Juist: de Nederlandse Staat.

Dus hoe komt Van Boxtel aan die spoorbaan? Juist: via de vriendjes in de landelijke Nederlandse politiek. Dergelijke banen krijg je blijkbaar niet op grond van capaciteiten, maar op basis van je politieke netwerk.

Mijn droom: Roger van Boxtel liggend op het spoor in afwachting van een, zeer waarschijnlijk vertraagde, trein om hem en vooral de NS-klant uit dit managementlijden te verlossen.

Als hij maar niet op het spoor van de hogesnelheidslijn gaat liggen, want daar rijden dankzij het Fyradebacle geen treinen.

Zal Van Boxtel dat wel weten, zo vraag ik me af.

B.G. Antonissen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.