Facebook dictatuur in mondiaal dorp / Facebook dictatorship in the global village

Hits: 258

Facebook zou, exacte gegevens verstrekt het geheimzinnige bedrijf niet, wereldwijd tweemiljard gebruikers hebben. Een zeer indrukwekkend en tegelijk verontrustend aantal. Bovendien is Facebook ook nog eigenaar van What’s App en Instagram. Facebook is een van de grootste machten geworden in het digitale mondiale dorp.

Marshall MacLuhan kondigde dit Global Village al 1968 aan in zijn gelijknamige boekje. Global Village is een door hem bedachte term die de trend beschrijft van massamedia die de tijd- en plaatsbarrières van de menselijke communicatie steeds meer wegneemt, waardoor mensen op een mondiale schaal kunnen communiceren.

Een ziener die man.

Wie maakt echter de dienst uit in dat mondiale dorp? Facebook, zoals ik onlangs mocht ervaren. Een machthebber over de communicatie van tweemiljard mensen vrij van enige democratische controle en transparante regelgeving. We zijn in het mondiale communicatiedorp van Facebook terecht gekomen onder een willekeurige dictatuur die op onvoorspelbare manier bepaalt hoe 15% van de wereldbevolking onderling communiceert. Verontrustend. Helemaal verontrustend omdat alle vrijwillige migranten naar dat mondiale dorp als onderdanige bavianen de goddelijke en absolute macht van Facebook accepteren.

Wat geschiedde..

Een drietal remonstrantse dominees pleitte afgelopen week voor het schrappen van tweede pinksterdag uit de Nederlandse feestdagenkalender en daarvoor in de plaats het islamitische suikerfeest op te nemen. Zeven procent van de NL bevolking is moslim en hoeveel van die 7% zitten te wachten op het suikerfeest als nationale, dus ook voor niet-moslims geldende, feestdag is niet bekend. Ik, niet-moslim, zit daar niet op te wachten en reageerde op feestboek met: 

Een door irritatie ingegeven tekst naar aanleiding van het gristelijke plan. Ik kreeg een tiental reacties waarbij drie vooral opvielen. Tot twee keer toe werd ik voor ‘racist’ uitgemaakt – alsof de islam een ras is en geen geloof – en één meneer met een Marokkaanse achternaam schreef mij: “Die kop van jou zecht al genoeg”. Ja, in tegenstelling tot deze lieftallige persoon had ik mijn portret bij mijn profiel staan. ‘Zecht’? Vooruit, laat ik daar geen grapjes over maken.

Wat geschiedde nog meer…

Facebook – who the fuck is Facebook – besloot mijn tekst offline te halen omdat die in strijd zou zijn met de Facebook regels. Welke regels? De richtlijnen (?) van de Facebook community (waarom in het Engels?). De richtlijnen dus van de onbekende, en ongecontroleerde alleenheerser in het mondiale dorp:

Dreigde ik? Zaaide ik haat? Discrimineerde ik? Uitte ik mij racistisch? Wie het weet mag het zeggen. Wat ik in ieder geval met grote zekerheid weet, is dat de richtlijnen van de Facebook community vaag zijn en geen boodschap hebben aan de vrijheid van meningsuiting.

Laat ik (met excuus aan de Joodse ‘community’), zo dacht ik, eens een proef op de som nemen en een uiterst discriminerende en haatzaaiende cartoon, overgenomen van Al Jazeera, op mijn Facebook tijdlijn zetten, en dan merken of die cartoon wel binnen de richtlijnen van de Facebook community geaccepteerd wordt:

Je raadt het waarschijnlijk al: binnen de richtlijnen van de Facebook community niets aan de hand. De cartoon bleef onbelemmerd staan totdat ik zelf na drie dagen besloot hem te verwijderen.

Tegelijkertijd verscheen een onfris bericht van een Raadslid van een Haagse moslimpartij op Facebook. Blijkbaar ook een bericht dat past binnen de richtlijnen van de Facebook community:

Deze meneer Abdoe Khoulani, een antisemiet pur sang, mag zijn vuiligheid naar believen spuien binnen de Facebook community, omdat deze vuiligheid blijkbaar past binnen de richtlijnen van die community.

Je staat tegen de big brother dictatuur van Facebook machteloos zo lang je inwoner wenst te blijven van dit mondiale dorp. Beroep tegen de veroordelingen door Facebook is niet mogelijk. Evenmin communiceren. Facebook vormt een anonieme macht zonder telefoon of email.

Het enige dat je tegen Facebook kan doen, is het griezelige mondiale dorp verlaten. Dat heb ik dan ook maar gedaan.

Ton Cremers, gastcolumnist

Post navigation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.