Ger van Elk postuum verneukt door Daan Roosegaarde

Hollands Landschap Ger van Elk

Hollands Landschap Ger van Elk

22 februari schreef ik al over Daan Roosegaarde naar aanleiding van zijn absurde gedrag in het programma College Tour: Integriteitscompetitie Daan Roosegaarde en Twan Huys.

De bijzondere combinatie van twee charlatans, Roosegaarde en Huys, moest wel leiden tot een wedstrijd gebrek-aan-integriteit. Hun voorspelbare competitie-onbetrouwbaarheid eindigde in College Tour in gelijkspel, met een gering voordeel in doelpunten voor Twan Huys.

Met terugwerkende kracht verliest Nederlands culturele trots, de narcistische Roosegaarde, alsnog overtuigend van Twan Huys.

Van Nieuwkerk’s De Wereld Draait Door ging eerder al onderuit met een compleet gefaald pop-up restaurant. Nu is er rumoer over de bijdrage van Daan Roosegaarde in een pop-up museum. Daantje heeft een idee van Ger van Elk uit 1999 één-op-één overgenomen en heeft als enige verweer het door hem nageaapte kunstwerk ‘misschien onbewust’ ooit gezien te hebben.

Die Roosegaarde toch. Wat hij ook uitkraamt -alleen in uitkramen toont Roosegaarde oorspronkelijke creativiteit – hij gaat op zijn bek. Een Nederlandse kunstenaar die het toonaangevende werk van de toonaangevende kunstenaar Ger van Elk ‘misschien onbewust’ gezien heeft? Kom op zeg! Terug naar school, denk ik dan. Dat werk van Ger van Elk moet bij iedere Nederlandse kunstliefhebber heel bewust op het netvlies staan. Is dat niet zo, dan ben je geen knip voor je quasi-kunstzinnige neus waard. Hoe is het mogelijk dat je een kunstwerk maakt dat volledig overeenstemt met iets dat je ooit ‘misschien onbewust’ hebt gezien? Ik mag toch aannemen dat Daan Roosegaarde zijn horizonten aaneenschakeling beschouwt als een belangrijk werk? Anders zou hij het niet aanbieden om tentoon te stellen. Maar een eender werk door een eerdere kunstenaar heeft Roosegaarde niet ingeschat als van belang en ‘misschien onbewust’ gezien. Dit is niet alleen een slap verweer, maar zo tegenstrijdig dat Daan door de mand valt als oplichter.

Nepper Dan Roosegaarde

Nepper Daan Roosegaarde

Een nare smoes van die nare Roosegaarde. Meneer onderschat het gezonde verstand van de kritische medemens. Het werk dat hij in het pop-up museum presenteert – heel nadrukkelijk HET werk en niet ZIJN werk – is zelfs geen pastiche van Van Elk’s ‘Hollands Landschap’, maar 100% namaak met als overbodige toevoeging, zeker geen verbetering, een zwaaiend licht.

Ger van Elk gebruikte 20 bestaande schilderijen die hij op horizonniveau strak tegen elkaar ophing waardoor alle horizonten tot één horizon samen smolten. Wat deed kruimeldief Daan Roosegaarde: hij nam 20, exact hetzelfde aantal, bestaande schilderijen die hij op horizonniveau strak tegen elkaar ophing waardoor alle horizonten tot één horizon samen smolten. Hoezo, niet gepikt? Natuurlijk gepikt.

De weduwe van Ger van Elk trok in protest aan de bel en afgesproken werd dat naast Roosegaardes plagiaat een tekstbordje zou komen met vermelding van Ger van Elk. Nee, wat deed DWDD? Er kwam in het begin van de zaal de tekst: ‘Deze zaal past in een rijke traditie van Nederlandse kunstenaars voor wie de horizon een belangrijke inspiratiebron is of is geweest, zoals Salomon van Ruysdael, Jan Dibbets en Ger van Elk.’ Dit is geen compromis, maar schoffering van Ger van Elk en zijn weduwe.

De door Roosegaarde gepikte installatie gaat op reis naar het buitenland. Onze nationale kunstzinnige jatmoos kondigde dat in DWDD trots aan. Echter, weer zonder maar een woord te wijden aan de oorsprong van zijn idee: Ger van Elk.

Gunde ik hem na zijn optreden in College Tour nog een beetje het voordeel van de twijfel; nu denk ik in volle overtuiging: die Daan Roosegaarde is niet in orde en moet gearchiveerd onder de O van Oplichter.

Culinaire restaurants houden en tentoonstellingen maken zijn specialismen waar de amateurs van DWDD hun handen aan branden.  Dat komt er van wanneer de schoenmaker zich niet bij zijn leest houdt. Als een professioneel kunsthistoricus die pop-up tentoonstelling had samengesteld, dan was de ‘verwijzing’ van Roosegaarde naar Van Elk meteen duidelijk geworden.

DWDD, rot-up met je pop-up beunhazerij.

Bertus Gerardus Antonissen

 

Please follow and like us:

Hits: 372