Daan Roosegaarde verdedigt zich het graf in

Roosegaarde College Tour31 maart 2016 heeft Daan Roosegaarde in NRC Handelsblad gereageerd op de commotie rondom zijn bijdrage aan het DWDD pop-up museum. Een verdediging waarin hij werkelijk uit zijn nek lult. Hij heeft geen zelfstandig kunstwerk voor het pop-up museum geproduceerd, maar slechts een presentatie gemaakt.

Ja, moeten we nu de discussie aan gaan waar in de hedendaagse kunst precies de scheidslijn ligt tussen zelfstandige kunstwerken en unieke presentaties?

Borstkloppend zwamt Roosegaarde in zijn verongelijkte brief dat het gebruik van licht een voor hem typische signatuur is. Dus, geen zelfstandig kunstwerk, maar de presentatie van andersmans kunst met een voor Daantje kenmerkende signatuur.

De manier waarop hij licht gebruikt is de essentie van de zaal. Niets, helemaal niets over de overeenkomst met de presentatie van Van Elk. Daan ziet alleen het verschil.

Wel worden er een paar andere kunstenaars aan de haren bij gesleept. Roosegaarde heeft die kunstenaars blijkbaar niet ‘misschien onbewust’ gezien zoals het werk van Ger van Elk. Ik vermoed dat Daan’s reactie zo lang uit bleef omdat hij zich op het internet helemaal rot gezocht heeft naar de door hem genoemde excuus-kunstenaars.

Was zijn presentatie in het DWDD pop-up museum dus zelfs niet uniek maar gebaseerd op Hans Peter Feldmann en Leo Fitzmaurice? Ik kan mij niet herinneren dat Daan die inspiratie ooit eerder noemde. Foei Daan, foei!

De lichtbundel over bestaande schilderijen in een verder donkere zaal is een ‘zoektocht naar het verlangen om te ontdekken’. Er gaat een groot dichter verborgen in Daantje.

In een eerdere reactie spotte Roosegaarde dat niemand copyright heeft op de horizon (dat claimde de weduwe van Van Elk ook niet en die opmerking was dus regelrechte discussievervuiling door Roosegaarde).

Volgens mij geldt dat overigens voor de claim op licht door narcistische charlatan Roosegaarde ook. Hij heeft geen copyright op licht, noch op CO2-neutrale techniek.

Mijn dunk voor Roosegaarde is na College Tour en dit gedoe rondom zijn ‘kunstzinnige presentatie’ met unieke signatuur tot het absolute nulpunt gedaald.

Ik adviseer Daan Roosegaarde te emigreren naar het Chinese district Longgan. Hij kan daar dan zijn unieke licht laten schijnen over kopieën van collega’s.

Zie verder: http://www.nrc.nl/next/2016/03/30/ik-heb-ger-van-elk-niet-gekopieerd-1605275

Bertus Gerardus Antonissen